L-vormige schaduwtuin

Deze L-vormige achtertuin op het bestaat oorspronkelijk uit twee tuinen die later bij elkaar zijn getrokken. De ene tuin was diep en smal, de andere ondiep en wat breder. Nu is de tuin zo ontworpen dat beide delen een eenheid vormen maar ook op termijn eventueel weer gesplitst kunnen worden.

De omliggende bebouwing en de grote bomen in de aangrenzende tuinen maakten de tuin erg donker en vochtig. Grind brengt nu licht in de tuin en draagt bij aan een goede drainage.

tuinontwerp Rotterdam schaduwtuin Rotterdam tuin in Rotterdam tuin in Rotterdam tuin in Rotterdam tuin in Rotterdam tuin in Rotterdam tuin in Rotterdam

In de oude situatie maakte een schutting het ondiepe gedeelte van de tuin erg donker en klein. Daarom is nu gekozen voor een halfopen constructie in de vorm van een lage gemetselde muur, waarop een smeedijzeren hekwerk is aangebracht, dat geleidelijk begroeid raakt met (deels wintergroene) klimplanten. Het florale motief in het hekwerk vormt een echo van de art deco-elementen die in de architectuur van het huis aanwezig zijn. De gewaagde licht grijsblauwe kleur van het hek - "duifblauw" - past goed bij de pasteltinten van de gevels en bij de enigszins Arabisch aandoende "folly" tegen de zijwand, die al in de tuin aanwezig waren. De bordestrapjes, die tezamen met de rest van de tuin meeontworpen zijn, tegelijk met de halfhoge muur en het gesmede hek, bieden niet alleen toegang tot de bel-etage van het huis; zij kunnen aan het einde van de dag ook als zitplek fungeren. Zittend op de bovenste trede kunnen de bewoners genieten van de laatste zonnenstralen van de dag.

Hieronder dit smeedwerk vlak na de aanleg:

hek siersmeedwerk bordestrap