een grote tuin in Middenbeemster

Deze tuin bevindt zich in het historische hart van het prachtige Middenbeemster; de sfeer houdt het midden tussen die van een hofje en een boerentuin. De stijl sluit aan bij de locatie: Hollands functionalisme met een vleugje barok.

De lange, smalle borders zijn alle omgeven door schelpenpaden en daardoor heel gemakkelijk te onderhouden.


toekomstvisie voor een landgoed (NH)

In Noord-Holland, in de buurt van Hoorn, bevindt zich een voormalig station met een klein landgoed. Wie het landschap hier "leest" kan prachtig zien hoe mens en natuur dit gebied in de loop van de eeuwen hebben vormgegeven. Oude daliegaten vertellen een verhaal over kleiafzetting, veenvorming en ontginning, de meertjes getuigen van de moeizame strijd tegen het water, met cycli van inpoldering en dijkdoorbraken. Een recentere laag toont de geschiedenis van de tuinbouw in het gebied, van de glorietijd ten tijde van de aanleg van het spoor eind negentiende eeuw en de achteruitgang in de jaren dertig daarna. Vanaf de jaren zeventig heeft een deel van het gebied zich ontwikkeld tot een landgoed met gevarieerd bos en een grote verscheidenheid aan stinzenplanten. Met enkele eenvoudige ingrepen, zoals het creƫren van zichtlijnen en het aanpassen van paden, wordt het gebied toegankelijker en het landschap leesbaarder gemaakt. Enkele markante plekken, zoals de kleine, oude kwekerij, worden in ere hersteld. Rond de oude boomgaard komt een windsingel die getelijk als "voedselbos" fungeert.

de voormalige kwekerij

grote tuin in Monnickendam

in het gazon liggen kleine perkjes

een kleine achtertuin (Middenbeemster)

een eenvoudige schelpentuin een eenvoudige schelpentuin een eenvoudige schelpentuin

een kleine bloementuin (Monnickendam)

tuinontwerp Monnickendam

De tuin ligt zeer beschut, in de volle zon, op vruchtbare grond. De vorm is van de tuin is heel eenvoudig gehouden: twee terrassen, één bij het huis en één aan de waterkant, worden met elkaar verbonden door een schuin aflopend pad van oude grindtegels die zijn hergebruikt. De tuin is slechts 6½ bij 13 meter groot maar levert, door het grote aantal plantensoorten dat in het beplantingsplan is opgenomen, van april tot november een spektakel aan bloemen. De overheersende bloeikleur verandert met het verloop van de seizoenen.

border de border in begin oktober bloementuin bloementuin bloementuin